Ιστορικό Συλλόγου

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1951 από μια ομάδα φοιτητών σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τον τόπο. 

Μετά τον πόλεμο, κάθε πολιτιστική προσπάθεια θεωρείτο ύποπτη και έτσι πρώτος Πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο τότε εφημέριος της Μητρόπολης Μεγάρων.

Για τους ίδιους λόγους, το όνομα που δόθηκε αρχικά στον σύλλογο ήταν : Σύλλογος Αναγέννησης και Πνευματικής Επικοινωνίας Νέων “Ο Θέογνις”.

Ο σύλλογος στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο στο κέντρο της πόλης το οποίο έγινε δωρεά από τον Νικόλαο Χαλόφτη το 1968.

Σκοπός ήταν αρχικά η επικοινωνία των μελών για “πνευματική ανάταση της νεολαίας”, καλλιεργώντας τις διανοητικές και ηθικές ικανότητες, καθώς και η συμβολή σε εξωραϊστικά και καλλωπιστικά έργα στην πόλη.

Ωστόσο, καθώς η ιστορία προχωρά και αλλάζουν οι ανάγκες της κοινωνίας μας, ο σύλλογος επέκτεινε τον αρχικό του στόχο, με την καλλιέργεια και προώθηση του πολιτισμού και των τεχνών, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, θεματικών ημερίδων, κ.ο.κ.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται με επιτυχία τα «Βραβεία Χαλόφτη» (εις μνήμην του δωρητή του κτηρίου, αείμνηστου Χαλόφτη). Μια εκδήλωση που αφορά τη βράβευση των επιτυχόντων για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Μετά την επαναλειτουργία του συλλόγου, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, διοργανώθηκε το 1ο και στη συνέχεια το 2ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Περιφέρειας Αττικής “Σινέ – Θέογνις” στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό των Μεγάρων, με σκοπό να γίνει κεντρικός θεσμός για τα Μέγαρα και την Αττική.

Επιδίωξη μας είναι ο πολιτισμός να γίνει καθημερινότητά μας και καθημερινά να υπάρχουν μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης, στην έδρα του συλλόγου μας. Συνεπώς, προσκαλούμε σε ανοιχτές κινηματογραφικές βραδιές στην αίθουσα του συλλόγου, για ενήλικες και παιδιά, όπως και με μεγάλη επιτυχία, οργανώνονται βραδιές Jam Nights, για διάφορα είδη μουσικής και όλους τους μουσικούς, που ενώνουν μελωδίες και φωνές στη σκηνή του “Θέογνι”.

Τέλος, οργανώνονται και φιλοξενούνται σεμινάρια, εκθέσεις, διαλέξεις, επισκέψεις σε μουσεία, θεατρικές παραστάσεις και δράσεις που υπηρετούν τους σκοπούς του συλλόγου, για κοινωνική ευημερία και πρόοδο.

Για κάθε νεότερη δράση μας, μπορείτε να ενημερωθείτε στις ανακοινώσεις μας εδώ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.