Τοποθέτηση – Πρόταση, για τον σταθμό Μεγάρων του νέου Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής

Με πίστη στον σημαντικό κοινωνικό ρόλο των συλλογικών φορέων, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε συνοπτικά, δημόσια, τις απόψεις μας για τον σταθμό Μεγάρων του νέου Προαστιακού Δυτικής Αττικής.

Καθώς βασικός σκοπός του συλλόγου μας στην 70ετή πορεία του στα Μέγαρα είναι η πνευματική καλλιέργεια και η ανάπτυξη του πολιτισμού, συζητήσαμε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. όσα έχουν αναφερθεί για το εν λόγω θέμα και αποφασίσαμε κατά πλειοψηφία να προτείνουμε τα παρακάτω.

Πιστεύουμε ότι το κέντρο και ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός των Μεγάρων πρέπει να αξιοποιηθεί πολιτιστικά, με ελεύθερους χώρους για όλους τους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες των Μεγάρων. Τρανό παράδειγμα της πολιτιστικής αξιοποίησης του κέντρου των Μεγάρων αποτελεί η επιτυχημένη διεξαγωγή του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Περιφέρειας Αττικής «Σινέ-Θέογνις», που διοργανώσαμε ως σύλλογος στον χώρο του παλιού σταθμού επί δύο συνεχόμενα έτη, 2022 και 2023. Κατά τις ημέρες διεξαγωγής του Φεστιβάλ, βρέθηκαν στον χώρο πάνω από 1.000 άτομα, κάθε ηλικίας, αρκετοί από τους οποίους δεν τον είχαν καν επισκεφθεί ξανά, ούτε τον είχαν ποτέ φανταστεί να είναι τόσο όμορφος και διαθέσιμος για τέτοιες εκδηλώσεις. Τόσο εμείς ως Σύλλογος, όσο και πολλοί συμπολίτες μας, εκφράσαμε εκείνες τις ημέρες, την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης του χώρου, πολιτιστικά αλλά και εμπορικά, τονίζοντας το πόσο διαφορετικό ήταν το κέντρο της πόλης μας κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Ακόμα, στον χώρο του παλιού σταθμού των Μεγάρων, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, με μεγάλη επιτυχία επίσης, το «Αποθέρι Project» στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης “Eleusis 2023”.  Τέλος, έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από τον Δήμο για τις εκδηλώσεις του Χριστουγεννιάτικου χωριού.

Συνεπώς, κατά τις απόψεις μας, ο σταθμός Μεγάρων του νέου Προαστιακού Σιδηροδρόμου θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε κάποιο άλλο σημείο, προσβάσιμο σε πεζούς, ώστε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του, για οικονομικές και περιβαλλοντικά βιώσιμες μαζικές μεταφορές πολιτών και επισκεπτών, εφόσον υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις κατόπιν μελετών, όπως το σημείο του «Φόρου» στην είσοδο των Μεγάρων ή μπροστά από τα σχολικά συγκροτήματα.

Σε καμία περίπτωση, δεν υιοθετούμε αφοριστικές λογικές, κατά έργων που μπορούν να ωφελήσουν τις μαζικές συγκοινωνίες και τις δημόσιες μετακινήσεις, με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Θεωρούμε ότι ο παλιός σταθμός και η ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Μεγάρων μπορεί – με τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες – να γίνει ένας κόμβος πολιτισμού και δραστηριοτήτων για όλους. Ευελπιστώντας να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν έργα και πράξεις για το καλό της πόλης και των πολιτών.

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγάρων «Ο Θέογνις»

Δείτε επίσης

Jam Nights

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάρων “Ο Θέογνις” ανοίγει την αίθουσα του στη μουσική, νέους και νέες μουσικούς, με τα “Θέογνις Jam

περισσότερα